Om van een rustige vakantie te genieten

Omgeving

De streek “de Bresse” is gelegen tussen de Saône en de Jura in, met Chalon en Beaune als bekende plaatsen.
Het is een deel van het departement Saône en Loire onderdeel van de Bourgondië.
De Bresse is vooral bekend door zijn wereldberoemde poulet de bresse, de bekende witte grote kippen met enigszins blauwachtige poten.

De Bourgogne maakte vroeger deel uit van het machtige hertogdom Bourgondië. Het is een streek waar liefhebbers van cultuur, lekker eten en drinken, hun hart kunnen ophalen. De uitdrukking een Bourgondisch leven leiden zal hier ooit zijn oorsprong hebben gehad.

In 1477 strekte het Bourgondische rijk zich uit tot Noord Nederland.
Nu is de Bourgogne het gebied dat bekend is door de wijnen en dat men kent van hun vakantiereis naar het zuiden, als ze via de Autoroute du Soleil richting Lyon en verder rijden.

De steden Dijon en Beaune hebben nog vele historische gebouwen die aan het rijke leven van Bourgondië herinneren.
Het Palais des Ducs in Dijon en de Hospice in Beaune zijn een bezoek meer dan waard.

Als het om wijnen gaat is Beaune het hart van de Bourgogne, en deze stad biedt dan ook vele gelegenheden om van het kostbare vocht te proeven in de talloze caves.
Tussen Dijon en Beaune kun je vanaf de snelweg de wijngaarden van de Côte D’or zien liggen met dorpjes met de mooie namen zoals Nuits-St Georges, Chevrey Chambertin, en Givry.
De wijngaarden bij deze dorpen brengen heerlijke rode wijnen voort, mede door het goede klimaat in deze streek, en een rit tussen Beaune en Dijon over de routes nationales is zeker aan te bevelen.
Stopt u ook eens in de verschillende dorpjes die u tegenkomt, het zal de moeite lonen.

In de omgeving is er genoeg ruimte voor een heerlijke tocht met de fiets, auto of wandelend.
Zelfs voor de golfliefhebbers zijn er mogelijkheden in de buurt.

Wekelijks zijn er op vaste dagen markten in de vele dorpen, zoals de zeer bekende Maandagmorgen markt in Louhans, een stadje dat een bezoek meer dan waard is.

In Mervans op 10 km afstand is een kinderspeelplaats met tafeltennis tafels, een vismeer en twee tennisbanen verder kunt u de mooie kerk met zijn fraaie gedraaide toren bewonderen. Pierre de Bresse ligt op 15 km afstand, met zijn prachtige kasteel waarin zich een ecomuseum bevind met zijn steeds weer wisselende exposities. In het park van het kastel bevindt zich een gezongheidsparcour en een weide met herten, geiten en andere dieren.

St. Germain du Bois beschikt over een museum, een zwembad (open in het hoogseizoen), enkele restaurants, winkels voor uw basisbenodigdheden en een supermarkt. Ter plaatse heeft u veel mogelijkheden tot wandelen.

Oostelijk van de Bourgogne (Bourgondië) ligt de Franche-Comté dat tot de beste wijngebieden van Frankrijk behoort, evenals de Jura. De Jura is bergachtig en kent vele panoramische vergezichten, grotten en meren. Hieraan is ook te danken, dat zich hier wintersportcentra hebben ontwikkeld waar men kan skiën en langlaufen.

Het departement Saône-et-Loire (71), is het zuidelijkste deel van Bourgogne. De hoofdstad is Mâcon met de Roche de Solutré een bijzondere plek. In de naaste omgeving van deze rots zijn overblijfselen uit de pré-historie ontdekt. Een agrarische streek waar ook goede wijnen vandaan komen Het is ook de omgeving van de bekende wijngaarden van Pouilly – Fuissé. Ook op het gebied van oude Romaanse ontdekkingen is het een rijk gebied. De kathedraal van Autun is een plaatje en de abdij van Cluny is de geschiedenis in gegaan als het machtigste klooster van Europa. De resten van dit indrukwekkende bouwwerk zijn in Cluny nog te zien.